5 SENAMAN YANG ANDA BOLEH LAKUKAN DI RUMAH

[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” collapsed=”on”][et_pb_fullwidth_post_title _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” title_text_color=”#FFFFFF” background_image=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/5-Senaman-Yang-Anda-Boleh-Lakukan-Di-Rumah.jpg” text_orientation=”center” custom_padding=”137px||137px||true|”][/et_pb_fullwidth_post_title][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” collapsed=”on”][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Walaupun berada di rumah, rakyat Malaysia disarankan supaya kekal aktif dan cergas dengan melakukan aktiviti senaman. Senaman tidak terhad dilakukan di gimnasium atau taman permainan. Bagaimanapun, anda juga boleh melakukan senaman di rumah untuk memastikan diri kekal cergas dan aktif. Banyak jenis senaman yang kita boleh lakukan di rumah demi untuk mengekalkan kesihatan diri, fizikal dan mental. Berikut 5 senaman yang anda boleh lakukan di rumah:

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

1. Senaman Kardio

Pertama ialah senaman kardio. Senaman kardio merupakan senaman yang berkesan kerana ia menguji dan memperbaiki stamina apabila sesuatu perbuatan diulang banyak kali hingga jantung kita berdegup laju dari biasa.

Senaman ini dapat meningkatkan metabolisme dan mengelakkan penyakit diabetes. Antara aktiviti kardio yang boleh dibuat di rumah adalah lompat bintang, lompat tali skipping dan jogging setempat. Jika rumah anda mempunyai tangga, boleh juga buat larian tangga.

Pada masa yang sama, anda juga boleh cuba untuk melakukan senaman tekan tubi, squat, plank, burpees dan lounges. Senaman-senaman ini dapat membina kekuatan dan daya ketahanan serta meningkatkan kadar denyutan jantung. Selain itu, ia dapat mempengaruhi keseimbangan badan. Ia juga baik untuk abdomen dan otot perut.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/Senaman-Kardio.jpg” title_text=”Senaman-Kardio” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

2. Senaman Yoga

Senaman kedua yang boleh dilakukan di rumah ialah yoga. Yoga merupakan antara senaman yang menjadi pilihan ramai wanita masa kini dan ianya mudah dilakukan di rumah. Senaman ini melibatkan pergerakan perlahan yang terkawal dan masih mampu melatih seluruh anggota tubuh kita.

Yoga mementingkan pengawalan pernafasan semasa melakukan postur dan rutin pergerakan. Ia juga dapat membantu hilangkan tekanan yang dialami akibat persekitaran dan masalah harian lain kerana ia amat menenangkan. Anda juga boleh merujuk video latihan yoga di mana-mana media sosial untuk memudahkan aktiviti yoga anda.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/Senaman-Yoga.jpg” title_text=”Senaman-Yoga” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

3. Senaman Tai Chi

Senaman ketiga yang boleh dilakukan di rumah adalah senaman Tai Chi. Tai chi merupakan senaman yang berupaya meningkatkan daya ketahanan, fleksibiliti dan keseimbangan tubuh. Ia juga dapat menambah tumpuan kita kepada gerakan tertentu pada seluruh anggota tubuh. Pernafasan juga diambil kira bagi memastikan aktiviti ini lebih efektif.

Berbanding senaman lain, tai chi lebih menggunakan pergerakan membulat tanpa memaksa otot dan membuatkan tubuh badan lebih tenang.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/Senaman-tai-chi.jpg” title_text=”Senaman-tai-chi” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

4. Senaman Zumba

Senaman keempat yang boleh dilakukan di rumah ialah Zumba. Zumba adalah senaman aerobik yang sangat bertenaga tidak kira usia, kecergasan atau kemahiran anda. Senaman zumba selalunya dibuat dalam kumpulan, tetapi juga boleh dibuat seorang diri di rumah dengan merujuk video-video zumba di aplikasi media sosial anda.

 

Zumba biasanya dilakukan dengan jangka masa 30 hingga 90 minit. Tetapi durasinya juga bergantung kepada kecergasan dan stamina anda. Untuk mendapatkan faedah zumba, anda boleh amalkan 5 hari seminggu untuk kekal cergas dan bertenaga walaupun duduk di rumah.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/senaman-zumba.jpg” title_text=”senaman-zumba” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

5. Mengemas Rumah

Senaman yang kelima iaitu contoh senaman yang terakhir iaitu, mengemas rumah. Melakukan kerja rumah juga merupakan antara senaman yang bagus juga kerana anda boleh membakar sehingga 190 kalori dalam 40 minit sahaja. Aktiviti harian mengemas rumah seperti menyapu, mengemop, membasuh pinggan dan mengemas dapur dapat kekalkan kecergasan dan pada masa yang sama dapat kekalkan kebersihan rumah anda.

 

Anda haruslah kreatif jika bersenam di rumah kerana terdapat banyak lagi aktiviti di rumah yang boleh anda lakukan untuk membakar kalori dan memberi kecergasan kepada anda. Aktiviti ini juga boleh dilakukan bersama ahli keluarga, dapat menjaga kesihatan seisi keluarga dan pada masa yang sama dapat menjalinkan hubungan erat ahli keluarga.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/mengemas-rumah.jpg” title_text=”mengemas-rumah” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

7 PERSEDIAAN ANDA BOLEH LAKUKAN SEBELUM BERSALIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

My Cart
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Categories