7 PERSEDIAAN ANDA BOLEH LAKUKAN SEBELUM BERSALIN

[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” collapsed=”on”][et_pb_fullwidth_post_title _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” title_text_color=”#FFFFFF” background_image=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/7-persediaan-anda-boleh-lakukan-sebelum-bersalin.jpg” text_orientation=”center” custom_padding=”137px||137px||true|”][/et_pb_fullwidth_post_title][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” collapsed=”on”][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Bagi ibu-ibu yang sedang menunggu kehadiran anak mereka, sudah tentu mereka bersetuju bahawa kehamilan dan kelahiran anak bukanlah perkara yang mudah. Namun, dengan persiapan yang teliti dan lebih awal, sudah tentu semuanya akan terasa lebih mudah dan mengikut perancangan. Daripada sibuk sebelum hari bersalin, ada baiknya ibu belajar pelbagai persiapan sebelum melahirkan sehingga proses persalinan menjadi lebih lancar. Terdapat beberapa persediaan yang anda boleh dilakukan sebelum bersalin. Berikut merupakan 7 persediaan anda boleh lakukan sebelum bersalin ;

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

1. Dapatkan maklumat mengenai proses kelahiran

Pastikan anda telah mengetahui terlebih dahulu bagaimana proses kelahirannya, sama ada melahirkan secara normal atau melahirkan dengan pembedahan caesar. Terutama jika ini adalah kali pertama anda melahirkan, anda harus mengetahui banyak tentang proses persalinan dan tanda-tanda kelahiran.

 

Banyak bertanya kepada doktor, berkongsi dengan rakan yang pernah melahirkan, dan mencari maklumat yang boleh dipercayai dari internet supaya ia akan dapat membantu anda memahami proses yang sebenarnya dengan lebih baik. Apabila anda memahami prosesnya, anda akan menjadi lebih tenang dan lebih bersedia untuk menghadapi hari-hari kelahiran.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/proses-bersalin.jpg” title_text=”proses-bersalin” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

2. Membeli-belah untuk keperluan bayi dan keperluan lain

Peralatan yang kelihatan mudah tetapi sebenarnya cukup penting untuk disiapkan terlebih dahulu sebagai persediaan untuk melahirkan atau melahirkan anak, iaitu membeli-belah untuk keperluan bayi. Apabila sudah memasuki bulan ketujuh kehamilan, sudah tiba masanya ibu dan pasangan mula membeli belah segala peralatan yang akan digunakan oleh si kecil anda selepas melahirkan.

Peralatan bayi yang baru lahir biasanya merangkumi pakaian, kasut, mainan, kereta bayi, dan buaian bayi. Persiapan untuk melahirkan anak ini tidak perlu dilakukan dengan tergesa-gesa, tetapi pastikan bahawa ketika hari kelahiran tiba, semua peralatan peribadi anak kecil anda sudah ada. Hal ini kerana, untuk mengurangkan kerumitan yang akan menyambut anda ketika anda pulang ke rumah, pastikan anda mempunyai bekalan keperluan rumah dan keperluan bayi yang mencukupi.

Bermula dari lampin bayi, tisu basah bayi, kain pelikat, kain lap, botol, detergen bayi khas, tuala bayi, pakaian bayi lengkap dengan sarung tangan, hingga topi. Sediakan juga tuala dan peralatan bayi untuk mandi. Selain itu, anda juga perlu menyediakan kompres, ubat penghilang rasa sakit, kain kasa, kepada bahan makanan segar, kering, dan beku sebagai persediaan untuk melahirkan anak.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/pakaian-bayi.jpg” title_text=”pakaian-bayi” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

3. Penyediaan peralatan beg bersalin sebelum melahirkan anak

Persiapan ketika anda ingin melahirkan di hospital terlebih dahulu yang mesti ada, iaitu peralatan bersalin sehingga kemudian anda dapat segera membawanya, baik dalam kaedah normal atau caesar. Sebaik-baiknya, persediaan untuk melahirkan anak bermula ketika anda hamil lapan bulan.

Ini kerana anda boleh bekerja pada bila-bila masa dalam beberapa minggu menjelang tarikh akhir (HPL) anda. Anda mungkin mahu mengemas dua beg kecil sebagai persediaan untuk bersalin. Beg pertama untuk penyediaan penghantaran atau barang yang anda perlukan semasa bersalin. Manakala beg kedua adalah untuk bekalan setelah ibu melahirkan, iaitu di bilik pemulihan.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/persiapan-beg-bersalin.jpg” title_text=”persiapan-beg-bersalin” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

4. Persiapan untuk menentukan tempat bersalin dan doktor yang merawat

Seterusnya, persediaan ibu sebelum melahirkan yang tidak kurang pentingnya ialah anda mesti sudah mengetahui siapa doktor yang akan ditangani dan lokasi tempat bersalin. Sebaik sahaja anda mengetahui lokasinya, persiapan kelahiran lain yang harus anda fikirkan dengan teliti ialah mengenai cara pengangkutan ke sana. Tuliskan nombor telefon hospital atau klinik yang ingin anda kunjungi sebagai persiapan kelahiran. Ketahui kemudahan di mana anda akan melahirkan.

Sebagai persediaan untuk melahirkan anak, anda juga harus membuat rancangan cadangan. Kenali juga kemudahan dan perkhidmatan untuk melahirkan anak sehingga pada hari persalinan anda sudah siap sehingga anda tidak perlu panik dan bersusah payah mencari tempat lain.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/doktor-bersalin.jpg” title_text=”doktor-bersalin” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

5. Memilih kaedah bersalin

Terdapat pelbagai jenis kelahiran yang dapat disesuaikan dengan keadaan dan keperluan ibu. Kaedah atau jenis kelahiran termasuk kelahiran normal, pembedahan caesar, gentle birth, water birth, dan hypnobirthing. Bahkan, tempat bersalin juga harus ditentukan, misalnya seorang wanita hamil bersalin di hospital atau bersalin di rumah.

Pemilihan tempat dan kaedah kelahiran ibu ini harus dirujuk lebih lanjut dengan doktor. Doktor akan menilai kemampuan dan keadaan badan ibu sehingga dia dapat memberikan nasihat terbaik.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/kaedah-bersalin.jpg” title_text=”kaedah-bersalin” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

6. Ikuti kelas persiapan persalinan atau melahirkan

Ada baiknya, berlatih teknik bernafas semasa melahirkan dan relaksasi pada trimester ketiga kehamilan dengan seseorang yang memahaminya sebagai bekalan. Anda juga boleh mempraktikkan cara menolak semasa melahirkan agar lebih santai kemudian.

Sekiranya anda mempunyai beberapa pertanyaan peribadi mengenai persiapan semasa dan selepas melahirkan anak, dengan melibatkan diri dalam kelas seperti ini dapat membantu. Selain mendapat maklumat daripada pelatih, anda juga boleh berkongsi dengan ibu-ibu lain.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/kelas-bersalin.jpg” title_text=”kelas-bersalin” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

7. Kekalkan daya tahan badan

Persiapan sebelum melahirkan atau melahirkan, sama ada yang pertama, kedua, dan seterusnya, masih memerlukan anda sihat dan cergas. Ini kerana proses melahirkan pasti memerlukan banyak tenaga dan mungkin memakan masa yang lama. Antara cara untuk kekal sihat dan cergas adalah, tidur atau rehat yang cukup, kekalkan pengambilan nutrien dari makanan harian, elakkan tekanan dan kekal santai dan lakukan senaman ringan seboleh-bolehnya.

Ibu juga boleh berusaha untuk bersalin kemudian melalui induksi semula jadi atau dengan memakan makanan sehingga mereka melahirkan dengan cepat. Induksi melahirkan secara semula jadi pastinya berbeza dengan induksi melahiran secara perubatan. Seperti namanya, induksi semula jadi dilakukan dengan cara semula jadi untuk membantu merangsang kontraksi. Namun, sebelum melakukan induksi melahirkan secara semula jadi, lebih baik ibu bertanya kepada doktor mereka terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.

Itu adalah antara beberapa persediaan utama sebelum melahirkan yang perlu anda fahami. Perkara penting lain yang tidak boleh anda lupakan adalah mengelakkan tekanan dan kebimbangan yang berlebihan. Dengan persiapan yang teliti, tentunya anda tidak perlu risau. Ayuh, jadilah ibu yang lebih bersedia untuk menghadapi proses persalinan bersama.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/daya-tahan-badan.jpg” title_text=”daya-tahan-badan” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

5 SENAMAN YANG ANDA BOLEH LAKUKAN DI RUMAH
7 WANITA YANG MENGETUAI SYARIKAT TERNAMA DI DUNIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

My Cart
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Categories