7 WANITA YANG MENGETUAI SYARIKAT TERNAMA DI DUNIA

[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” collapsed=”on”][et_pb_fullwidth_post_title _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” title_text_color=”#FFFFFF” background_image=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/7-wanita-yang-mengetuai-syarikat-gergasi-dunia.jpg” text_orientation=”center” custom_padding=”137px||137px||true|”][/et_pb_fullwidth_post_title][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” collapsed=”on”][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Ungkapan peribahasa ‘Tangan yang menghayun buaian mampu menggoncang dunia’ sebenarnya ialah satu realiti yang tidak boleh disangkal. Sememangnya ia bukan fantasi lagi! Pepatah itu secara tidak langsung menggambarkan betapa kuatnya pengaruh seorang ibu atau wanita dalam kehidupan manusia.

Kredibiliti, kemampuan, kebijaksanaan dan keupayaan mentadbir yang dimiliki wanita kini menjadikan golongan itu sangat signifikan dalam memimpin dan dalam aspek pembuatan keputusan. Melihat kepada senarai terkini wanita yang mengetuai syarikat ternama di dunia seperti yang dikeluarkan majalah terkemuka bisnes, Forbes, individu yang tersenarai memiliki latar belakang yang pelbagai.

Berikut dikongsikan 7 wanita yang mengetuai syarikat ternama di dunia. Kejayaan mereka sesungguhnya boleh jadi inspirasi buat sesetengah wanita yang masih terperangkap dengan batas kelemahan dan takut untuk menempuhi cabaran.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

1. Ana Botín

(Pengerusi Banco Santander)

Ana Patricia Botín-Sanz de Sautuola O’Shea, DBE (lahir 4 Oktober 1960) adalah seorang pegawai bank Sepanyol yang telah berkhidmat sebagai ketua eksekutif Santander Group sejak 2014. Dia adalah generasi keempat keluarga Botín yang memegang peranan ini. Sebelum ini, dia adalah ketua pegawai eksekutif (CEO) Santander UK, sebuah peran yang dipegangnya dari bulan Disember 2010 hingga menjadi ketua.

Pada bulan Februari 2013, dia menjadi wanita ketiga paling kuat di UK oleh Woman’s Hour di BBC Radio 4. Pada 2018, 2019, dan 2020, Forbes menjadikannya wanita ke-8 terkuat di dunia.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/ana-botin.jpg” title_text=”ana botin” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

2. Arundhati Bhattacharya

(Ketua Pegawai Eksekutif Bank Negara India)

Arundhati Bhattacharya (lahir pada 18 Mac 1956) adalah pegawai bank India yang telah bersara dan bekas Pengerusi Bank Negara India. Dia adalah wanita pertama yang menjadi Pengerusi Bank Negara India. Pada tahun 2016, dia disenaraikan sebagai wanita terkuat ke-25 di dunia oleh Forbes. Dia adalah satu-satunya pemimpin korporat India yang tersenarai dalam senarai pemimpin terhebat di dunia Fortune dengan kedudukan ke-26.

Pada tahun 2018, wawancara dengan judul “Arundhati Bhattacharya: The Making of SBI First Woman Chairperson” diterbitkan di Harvard Business Review Ascend.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/arundhati.jpg” title_text=”arundhati” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” width=”51%” width_tablet=”” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|phone”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

3. Isabelle Kocher 

(Ketua Pegawai Eksekutif Engie)

Isabelle Kocher (lahir 9 Disember 1966) adalah seorang ahli perniagaan Perancis. Dia adalah ketua pegawai eksekutif Engie (sebelumnya GDF Suez) hingga 24 Februari 2020. Isabelle Kocher lulus dari école normale supérieure di Paris pada tahun 1987 dan sekolah teknik Mines ParisTech. Dia juga memiliki ijazah sarjana dalam optik kuantum dan sijil pascasiswazah dalam fizik.

Dari tahun 1997 hingga 1999, Isabelle Kocher adalah pengarah belanjawan pos dan telekomunikasi, diikuti oleh belanjawan pertahanan di Jabatan Belanjawan Perancis. Antara tahun 1999 dan 2002, dia bekerja sebagai penasihat urusan industri di pejabat perdana menteri Perancis Lionel Jospin.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/isabell.jpg” title_text=”isabell” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

4. Chua Sock Koong

(Ketua Pegawai Eksekutif Telekomunikasi Singapura)

Chua Sock Koong (lahir pada tahun 1957) adalah mantan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Singtel, jawatan yang pernah dipegangnya dari April 2007 hingga Disember 2020.

Dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan pada bulan April 2007, Chua mengarahkan strategi global Singtel dan mengawasi perniagaan pengguna, perusahaan dan digitalnya. Sebelum memimpin Singtel sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Chua berkhidmat dalam pelbagai kapasiti utama dalam syarikat tersebut, terutamanya CEO International dan Group CFO, setelah pertama kali bergabung sebagai Bendahari pada tahun 1989.

Sebagai CEO dari perusahaan telekomunikasi, Chua mampu meningkatkan kemajuan perusahaannya dengan signifikan. Singtel bahkan mampu menjadi perusahaan telekomunikasi terbesar di Asia Tenggara. Kapitalisasi pasar Singtel mencapai US$ 51 miliar dengan pendapatan US$ 2,8 miliar pada tahun 2015.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/chua.jpg” title_text=”chua” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

5. Chanda Kochhar

(Ketua Pegawai Eksekutif ICICI Bank)

Chanda Kochhar (née Advani, lahir 17 November 1961) adalah bekas pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif ICICI Bank. Namun, pada 4 Oktober 2018 dia melepaskan jawatannya berikutan tuduhan rasuah. Di tengah siasatan berkaitan pinjaman buruk Videocon, dia dipaksa oleh lembaga ICICI Bank untuk mengambil cuti tanpa batas. Biro Siasatan Pusat menamakan Chanda Kochhar dan suaminya sebagai penerima manfaat dalam penipuan kewangan. Panel penyiasat Hakim B N Shrikrishna melaporkan bahawa Kochhar telah melanggar Tata Kelakuan ICICI Bank, setelah itu perkhidmatannya ditamatkan dengan semua hak dan faedahnya dicabut. Setelah keluar, Sandeep Bakhshi, yang merupakan Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif sementara menjadi MD dan CEO ICICI sepenuh masa.

Pada usianya yang ke 54 tahun, dia dikenal luas masyarakat setelah jasanya memperbaiki sistem perbankan ritel di India. Di bawah kepemimpinannya, ICICI bank mampu meningkatkan aset hingga US$ 135 miliar di tahun 2015.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/chanda.jpg” title_text=”chanda” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

6. Alison Cooper

(Ketua Pegawai Eksekutif Imperial Brands)

Alison Jane Cooper (lahir 31 Mac 1966) adalah seorang ahli perniagaan Britain. Dia adalah bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) Imperial Brands, syarikat tembakau keempat terbesar di dunia yang diukur dengan bahagian pasaran. Pada Februari 2020, diumumkan bahwa dia akan keluar sebagai CEO pada Oktober 2020.

Pada bulan Oktober 2012, Alison Cooper menyatakan bahawa dia dan Angela Ahrendts dari Burberry adalah satu-satunya dua CEO wanita yang menjalankan syarikat FTSE 100 Index. Sehingga tahun 2020, Alison Cooper adalah salah satu daripada 5 CEO wanita lain di antara 100 syarikat teratas di UK.

Pada bulan Februari 2013, dia dinilai oleh Woman’s Hour di BBC Radio 4 sebagai salah satu daripada 100 wanita paling kuat di United Kingdom.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/alison-cooper.png” title_text=”alison cooper” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

7. Güler Sabancı

(Ketua Pegawai Eksekutif Sabanci Holding)

Güler Sabancı (lahir tahun 1955) adalah seorang ahli perniagaan Turki, ahli wanita generasi ketiga dari keluarga Sabancı, dan ketua Sabancı Holding yang dikendalikan oleh keluarga, konglomerat industri dan kewangan kedua terbesar di Turki. Pada tahun 2014, dia disenaraikan sebagai wanita ke-60 terkuat di dunia oleh Forbes, yang pertama kali mengenalinya pada tahun 1999.

Güler Sabancı adalah pengusaha perempuan asal Turki. Ia merupakan CEO dari perusahaan Sabancı Holding, yang bergerak di bidang industri dan keuwangan bernilai US$ 25 miliar. Berkat kerja keras, perusahaannya berhasil menjadi perusahaan kedua terbesar di Turki.

 

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://talia.com.my/wp-content/uploads/2021/03/guler.jpg” title_text=”guler” align=”center” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Melihat daripada senarai ini, jelaslah bahawa kerja wanita bukan sahaja di dalam dapur, malah wanita juga boleh menjadi seseorang yang mengetuai dan membina syarikat yang ternama di dunia. Terserah kepada kita bagaimana kita hendak membentuk masa depan kita. Yang paling penting kita hendaklah berani menghadapi pelbagai cabaran yang ada.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

7 PERSEDIAAN ANDA BOLEH LAKUKAN SEBELUM BERSALIN
PENJAGAAN KESIHATAN JANTUNG DENGAN BETUL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

My Cart
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Categories